Follow:
Personal, Teacher

Dit doet zuivel met je lichaam

zuivelvrij

Herken je dat nog van de basisschool? Dat je verplicht een pakje schoolmelk moest drinken van je ouders? Nou, ik wel hoor! Ze vertelden mij: “Dat is gezond voor je en je wordt er sterk van”. Nu blijkt het dat zuivel niet gezond voor je is, maar is dat ook waar? En heeft het ook een negatief effect op ons lichaam?

Ik ben een nieuwsgierig aapje en wilde dat uittesten. Dus ik begon een experiment en stopte met het nuttigen van zuivel. Dat doe ik niet zomaar, dus ik leg jullie uit waarom zuivel niet goed is voor het menselijk lichaam.

Dit doet zuivel met je lichaam
Waarom drinken wij als enige soort op de wereld melk? Wij weten niet beter dan dat melk gezond is.

In melk zitten stoffen die de groei bevorderen. Koeienmelk is dan ook bedoeld voor de groeistimulans van kalfjes. Voor volwassen mensen zijn dat overbodige stoffen.

Ook zit er in zuivel lactose, iets waar veel mensen niet tegen kunnen. Als je hier last van hebt, heb je in de meeste gevallen lactose intolerantie. Waarom kunnen veel mensen niet tegen lactose?

Lactose is een suiker dat in melkproducten voorkomt. Om de melksuiker te kunnen verteren heb je enzym lactase nodig. Dit maak je normaal gesproken in je dunne darmwand aan, maar als je dus onvoldoende lactase aanmaakt wordt het niet verteerd. Het gaat dan gelijk door naar je dikke darm en het gaat daar vergisten. Daar komen dus de pijnlijke klachten vandaan, na het nuttigen van zuivelproducten.

Als je eerst een zuivelproduct nuttigt zorgt het er daarna voor dat je essentiële voedingsstoffen minder goed opneemt. Dus stel, je neemt eerst een bakje kwark of een glas melk en je eet daarna een fruitsalade, dan neem je dus veel minder vitamines op.

Mijn schoonheidsspecialiste vertelde mij dan ook dat door te stoppen met het nuttigen van zuivelproducten bijna bij iedereen de acné verdwijnt. En vooral in de puberteit heb je al veel hormonen en als je dan nog meer hormonen krijgt, kan dat voor nog meer acné zorgen.

De stelling dat je zuivelproducten nodig hebt om aan je calcium te komen is lariekoek.

drip-175551_1280

Je kunt ook op een andere manier aan calciumrijke voedingsmiddelen komen zoals:

  • Zaden
  • Groene bladgroenten
  • Amaranth
  • Zeegroenten
  • Cacao
  • Quinoa
  • Boekweit
  • Bonen
  • Radijs
  • Groene bonen
  • Noten
  • Broccoli
  • Kool
  • Linzen
  • Zalm
  • Waterkers
  • Pijnboompitten
  • Boerenkool
  • Asperges
  • Eieren

Stoppen met zuivel eten
Probeer maar eens te bedenken wat je niet mag eten als je stopt met zuivelproducten:

  • Pizza
  • Kaas
  • Chocolade (toch zuivelvrij chocolade eten?)
  • Crème fraîche, dat bij mijn (heerlijke) recept pasta pesto kip hoort
  • Milkshake
  • Mascarpone
  • Slagroom
  • IJs
  • Vla
  • Nog veel meer lekkere toetjes

Ik stopte met zuivelproducten, ik ging zuivelvrij eten
Zeg dag tegen zuivelproducten en hallo tegen sojamelk, havermelk, rijstemelk of kokosmelk.

Dus ik ging met goede moed op zuivelvrije zoektocht, probeerde allerlei dingen uit en ik begon sojamelk zelfs heerlijk te vinden! Tot ik erachter kwam wat een bom aan suikers erin zaten. Toen viel de liefde voor de sojamelk in duizend spetters op de grond. Dus je moet het niet drinken als je op de gezonde toer bent. Rijstemelk of amandelmelk zijn allebei twee goede alternatieven om te drinken. Je kunt met allerlei alternatieven lekkernijen maken, alleen zit daar een hoger prijskaartje aan en het is niet overal verkrijgbaar.

De eerste maand stopte ik met alle zuivelproducten. Daarna stopte ik voor 95% met zuivelproducten, omdat het soms lastig is te ontwijken. Bij restaurants bakken ze bijvoorbeeld vaak met boter, voor de smaak. Ook mag ik van mijzelf heel af en toe een pizza eten.

Vanaf de tweede maand raakte ik er eindelijk aan gewend. Het zuivelvrij eten werd een gewoonte en iedereen om mij heen wist dat ik geen zuivelproducten meer at en dronk. Het moeilijkste vond ik taart en lekkere zelfgemaakte toetjes te weerstaan. Gelukkig kon ik mij daar goed overheen zetten. Er waren genoeg alternatieve dingen die ik kon eten.

Na drie en een halve maand was ik benieuwd of zuivel werkelijk niet gezond is en een negatief effect heeft op ons lichaam. Het was heel normaal voor mij om geen zuivel meer te eten, maar ik merkte geen verschil. Dus langzaam begon ik het weer te eten.

Conclusie zuivelvrij experiment

Na onderzoek ben ik van mening dat zuivelproducten slecht zijn voor je lichaam. De redenen waarom, benoemde ik al eerder in mijn artikel, maar het heeft dus geen effect op mijn lichaam. Mijn lichaam is er zo aan gewend om zuivelproducten te eten dat ik er tegen kan!

Er zijn genoeg mensen die er gevoelig voor zijn of er niet tegen kunnen. Voor hen is het van belang om zuivel zoveel mogelijk te ontwijken.

En of ik inderdaad minder essentiële voedingsstoffen opneem als ik eerst zuivelproducten eet? Dat is nog de vraag. En is mijn acné er minder op geworden? Nee! Uit verhalen van anderen mensen met hun ervaringen blijkt dat niet iedereen er tegen kan en dat het inderdaad kan zorgen voor minder acné. Alleen heeft het helaas bij mij niet gewerkt.

Ik ben na een maand weer allerlei zuivelproducten gaan eten en daar moest ik zelf weer geestelijk aan wennen. Het voelde pas na een maand weer vertrouwd en normaal. In het begin dacht ik elke keer: “Oh nee, dat mag ik niet”, waarbij ik 2 sec. later gelukkig weer bij zinnen kwam en dacht: “Ik mag het weer eten.”

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

  • Reply Wil je weten wat voeding met je huid, haar en nagels doet?

    […] Zuivelproducten zorgen voor de stimulatie van de haargroei (calcium) en het helpt tegen het afbreken van je haar. […]

    24 oktober 2015 at 20:01
  • Reply Het begin van mijn Healthy Teacher blog - Healthy Teacher.nl

    […] Op healthyteacher.nl wordt er wekelijks een interessant artikel gepubliceerd over sport, voeding en mentale gezondheid. Dit kunnen lekkere recepten of fijne work-outs zijn, maar ook diepere artikelen over wat zuivel voor invloed heeft op je lichaam. […]

    25 oktober 2015 at 16:52
  • Leave a Reply